Plantenyhedsnævnet varetager afgørelseskompetencerne vedr

  • Sortslisteoptagelse
  • Plantenyhedsbeskyttelse
  • Certificering af planteformeringsmateriale

Jævnfør bekendtgørelsen for Plantenyhedsnævnet nr. 1013 af 26-6-2020

Nævnet er sammensat som følgende

  • Anne Rejnhold Jørgensen (formand)
    tidligere ansat i Anklagemyndigheden, uddannet advokat og har over 30 års erfaring fra Patent- og Varemærkestyrelsen, hvor hun har været kontorchef for Politik, Jura og international arbejde, Ankenævnet for Patenter og Varemærker og i den forbindelse fulgt den internationale udvikling tæt gennem årene herunder bl.a. i WIPO-regi. Endelig vurderes det at den patentfaglige baggrund vil kunne komme forædlerbranchen til gode, og hjælpe dem i udviklingen af landbrugets konkurrencesituation.
  • Kirsten Jørgensen
    lektor fra Københavns Universitet, Institut for Plante- og Miljøvidenskab. Profil: cyanogene glukosiders rolle i cassava-planten (Manihot esculenta Crantz) og ekspressionsmønstrene for generne involveret i biosyntesen af de cyonogene glukosider under planteudvikling og som respons på abiotiske og biotiske stressfaktorer som saltholdighed, tørke og virusangreb. Specialist i histologi og fysiologi af planter, der bestemmer både på det transkriptionelle og cellulære niveau, hvor de aktive ingredienser produceres og lokaliseres
  • Henrik Brinch-Pedersen
    professor og leder af Sektion for Afgrødegenetik og Bioteknologi ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet. Henrik er ekspert i planteforædling og hans forskning fokuserer på at forbedre afgrøders egenskaber gennem anvendelse af nye værktøjer såsom CRISPR/Cas9.
  • Johannes Ravn Jørgensen
    lektor, fra Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi – Afgrødesundhed. Profil: udbyttepotentiale og kvalitative egenskaber i korn med fokus på tilvejebringelse af viden, der sikrer at udbyttepotentialet udnyttes og de kvalitative egenskaber er optimeret i konventionelle, økologiske og præcisionsjordbrugs- dyrkningssystemer, samt fokus på kvalitetsanalyser; NIR, digital billedanalyse, kemiske og fysiske analyser og præcisionsjordbrug
  • Hans Jørgen Lyngs Jørgensen
    lektor, fra Københavns Universitet, Institut for Plante- og Miljøvidenskab. Profil: plantepatolog. Bekæmpelse af sygdomme i afgrødeplanter vha. biologisk bekæmpelse og induceret resistens og undersøgelse af mekanismer i bekæmpelsen. Resistens i planter mod svampesygdomme, med fokus på infektionsbiologi og forsvarsreaktioner (mikroskopi, biokemiske analyser samt genekspression). Ikke-kemiske metoder til sygdomsbekæmpelse som del at IPM.